onsdag 8 december 2010

den 8:e December


Edradour grundades 1825 av lantbrukare i Pertshire. Destilleriet hette från början The Glenforres Distillery. Destilleriet ligger invid byn Pitlochry i norra Skottland. Efter några år i amerikansk ägo köptes destilleriet av William Whiteley som planerade att använda Edradour i olika blanded whisky. William lyckades också med att lansera en exklusiv blended som hette Kings Ransom. Så sent som 1947 fick de el till destilleriet. 1992 byggdes maltladan om till ett modernt besökscentra. 1982 köpte Pernod Ricards destilleriet. I början på 2000 övertogs Edradour av den oberoende buteljeraren Signatory som snabbt kontrakterade Ian Henderson, Laphroaigs frontfigur under många år, som 'Director of Operations'. Destilleriet är Skottlands minsta.
1986 buteljerade Edradour en single malt för första gången.


Edradour tar sitt vatten från närliggande Edradour Burn. Kornet köps lätt rökt, färdigmältat och malet i 21 stycken ”gristsäckar” per vecka. Försök görs nu under ledning av Ian Hendersson med hård rökt malt som kommer att lanseras under namnet Ballechin om några år. Mäskkaret i gjutjärn har öppen topp och är lika gammal som destilleriet. De två jäskaren rymmer vardera 1.000 och är tillverkade i ”Oregon Pine”. De har två kopparpannor av boiling ball modell. Mäskpannan och spritpannan är minst i Skottland och rymmer 4.000 liter respektive 2.000 liter. Några hundra liter mindre och de hade klassats som hembrännarutrustning. Produktionen ligger på cirka 12-15 fat i veckan under produktion och totalt 90.000 liter årligen. 90 % av whiskyn buteljeras som single malt, resten hamnar i deras egen blended Kings Ransom och whiskylikören Edradour Cream.



Region: Highland
Bottler: Signatory
Series: Un-Chillfiltered Collection
Age: 10 year
Vintage: 1999
Bottling Date: April 2010
Strength: 46%
Cask Number: 406