
Spice Tree
Trots stora framgången med "The Spice Tree" bland whisky drickare runt om i världen har Scotch Whisky Association (känd som SWA i skotsk whisky handel) bett Compass Box att lägga ned tillverkningen av denna produkt.Frågan kretsar kring ASVH tolkning av lagen om traditionell praxis vid framställning av spritdrycker i Europeiska unionens länder. Samtidigt som man är oense med sin tolkning av lagen, har Compass Box ändå beslutat att stoppa produktionen av "The Spice Tree" medan man fortsätter att förhandla.
Vad SWA inte gillar med Compass Box teknik är att man använder ek stavar (tillverkade av högsta kvalitet tunnbinderi ek du kan köpa) i tunnorna för att göra en sekundär mognad på whisky för "The Spice Tree".Man lånade en teknik som ofta används av vinproducenter och började experimentera med sekundär mognaden av whisky på fat med nya ek stavar i faten. Man valde en kvalitet av ek som aldrig har används i skotsk whisky.Resultaten var enastående! Och det är så här "The Spice Tree" kom till.
Deras inledande parti på strax över 4000 flaskor såldes slut på fem veckor. Och deras andra kull, som släpptes i april 2006 var helt försålda innan man buteljerade whiskyn.Däremot ville SWA inte gilla det. Man försökte förklara för dem att de hade studerat lagen och trodde att konceptet höll, för att inte nämna den positiv egenskap att smaken ”lyfte” , de fick höra av SWA, att kvalitén "är helt irrelevant." De hade sin tolkning av lagen, som ansåg att det man gjorde var inte "traditionell", så det var slutet på historien.det var inte mycket Compass Box kunde göra på den punkten, med en pistol, pekade (bildligt talat) vid deras företags ledning.detta här är från dett första partierna av "The Spice Tree":En blandning av single malt från olika destillerier.
Smaknoter: Ett naturligt, djup, guld-brun färg och en rik doft med kryddor som kryddnejlika, muskot och söta frukter. Smaken är mjuk, söt, djup och rik med en malt whisky fruktighet förskönas av rikligt med kryddor. Mycket lång.Distilleries: Dailuaine, Teaninich och två andra maltwhisky destilleras i byarna Brora och Longmorn.Trä: 100% först fyllda bourbonfat och först fyllda, recharred amerikansk ek hogsheads för den primära mognad. En del av whiskyn gick igenom en sekundär mognad på nytt (virgin) Franska nya ekfat, kraftigt rostade. Tappning Detaljer: 46%, inte chill filtrerad, naturlig färg.